Provade viner

Nyttiga länkar

På denna sida kommer ni att kunna ta del av våra kommentarer och synpunkter gällande provade viner. Vi deltar på många olika typer av mässor samt provningar och vi vill gärna dela med oss av vår syn på specifika viners kvalitet, prisvärdhet samt användningsområde.

Vi hoppas att ni kommer att hitta en del viner som passar er smak!!

Nyhetsbrevet som ni kan anmäla er till på startsidan
kommer också att innehålla ett urval av nyss provade viner och även andra drycker.

Champagnedagen 2012: Deutz

Deutz uppvisade sedvanlig hög kvalitet rakt igenom sortimentet. Bland annat uppvisade Deutz en mycket exakt Blanc de Blancs från 2007, med bra mineral, syra och krispighet. Givetvis ung men med potential. Motsvarande vin från 2004 visar på den utveckling som väntar runt hörnet: stram, integrerad med utvecklad mineralton och syra på plats. En njutning!
Från 2007 kommer också Brut Rosé Vintage: Viss mognad redan, väl integrerad med eleganta toner av röda bär med typisk Pinot Noir-karaktär. Ett redan nu underbart vin som kommer att utvecklas länge!

På standard-cuvée sidan så fortsätter Brut Classic att imponera med strama syror, distinkt karaktär och en fin brödig ton. Riktigt bra! Brut Rosé är ett bra apéritif-vin, stram, frisk i elegant stil. Kommer att passa riktigt bra när värmen infinner sig!
Brut Millesimé 2006 som är Pinot Noir-dominerat, har också en typisk stil: Fyllig, potent med brödiga toner och inslag av smörighet. Bra!!

Toppnumren från Deutz är Amor de Deutz - just nu från det ovanliga året 2003, då det var små skördeuttag och Deutz följaktligen gjorde enbart en i sammanhanget liten mängd. Amor 2003 uppvisar ändå en stor doft, relativ mognad och elegans. Men inte ett vin för lång lagring, och med tanke på prislappen så är det nog ett vin framförallt för Deutz-entusiaster.
Avslutningsvis då Cuvée William Deutz 1999, i stor potent strukturerad stil med fina bärtoner, brödighet, mogen kraft och längd. Ett fynd!!

Champagnedagen 2012: Diebolt-Vallois

En familjeproducent som har skapat sig ett namn även i Sverige, delvis med draghjälp av champagnekännare och krögare. För mig är Diebolt-Vallois en av de mest intressanta mindre producenterna, som alltid verkar leverera på topp!

Standard-cuvéen Tradition är ett elegant, insmickrande, väl integrerad och lätt floral champagne för alla tillfällen! Bra!! Nyheten för svenska marknaden, Prestige Brut, är en mycket bra nykomling!! Med en distinkt och elegant karaktär, väl integererad och en lätt kryddighet kombinerad med husets typiska florala stil så är detta vin något att njuta av!

Blanc de Blancs 2005 och 2006 i sin florala, lätt parfymerade stil med druvans typiska stramhet och mineralitet i bra balans, så är bägge årgångarna fina exempel på Diebolt-Vallois förmåga. Jag ser fram emot att prova dessa bägge årgångar efter några års lagring!
Prestigevinet Fleur De Passion från år 2005, är i vanlig ordning mycket bra! Elegant,väl integrerad floral stil med samtidig bra tyngd och lång eftersmak så kommer detta vin att utvecklas under många år!

Ca di Pián 2007 La Spinetta,Piemonte

Detta vin kommer från en av Piemontes numera kultförklarade producenter: La Spinetta. Vinet är framställt av barbera-druvor men tillverkat på ett sätt som mer påminner om barbaresco.

Vinet har en fantastisk fruktighet med samtidig struktur och lagom kraftiga tanniner.

Le Tense Sassella 2006 Nino Negri,Valtellina

Detta vin kommer från Italiens nordligast vindistrikt Valtellina, och producenten är mest känd och vida omtalad för sin 5stelle sfursat: Nino Negri.

Le Tense är ett för priset mycket bra vin, som även håller en jämn kvalitet år efter år. Den provade årgången, 2006 är inget undantag!

vinglas